vrijdag 15 juni 2012

Kaart Puerto Rico en San Juan, Grote Antillen

Kaart Puerto Rico: CIA
Puerto Rico, ook wel Porto Rico, is een eiland in Amerika in het noordoostelijk deel van het Caribisch gebied met 3.706.690 inwoners (2011). De hoofdstad is San Juan en de officiële talen zijn Spaans en Engels.

Puerto Rico is formeel een unincorporated territory van de Verenigde Staten. Het staatshoofd van de archipel is de president van Amerika.

De archipel ligt in het zuiden aan de Caribische Zee en in het noorden aan de Porto Rico-trog van de Atlantische Oceaan.

Het eiland behoort, evenals Hispaniola, Cuba en Jamaica, tot de Grote Antillen en ligt ten oosten van de Dominicaanse Republiek en ten westen van de Britse en Amerikaanse Maagdeneilanden.

Tussen Puerto Rico en het eiland Hispaniola ligt de 120 kilometer brede Mona Passage.

Christopher Columbus ontdekte het eiland op 19 november 1493 tijdens zijn tweede reis naar de regio.

De Puerto Ricaanse archipel bestaat uit meer dan 140 eilanden en atollen. Het hoofdeiland is Puerto Rico en een aantal kleinere eilanden zijn Vieques, Culebra, Mona, Desecheo, Caja de Muertos.

Het hoogste punt van Puerto Rico is met een hoogte van 1.338 eter de Cerro de Punta.

De belangrijkste rivieren van het land zijn de Río Grande de Añasco, Río Grande de Arecibo, La Plata en Río Grande de Loíza.

Amerikaans staatsburgerschap
Sinds 1917 zijn Puerto Ricanen door de invoering van de Jones Act staatsburgers van de Verenigde Staten.

Puerto Ricanen mogen zonder visum overal in de Verenigde Staten wonen. Omgekeerd mogen Amerikaanse staatsburgers naar Puerto Rico emigreren zonder visum.

Klimaat en toerisme
Puerto Rico kent een tropisch klimaat en heeft te maken met het Atlantisch orkaanseizoen.

De belangrijkste rivieren van het land zijn de Río Grande de Añasco, Río Grande de Arecibo, La Plata en Río Grande de Loíza.

Door de invloed van de zee en de constante passaat zijn de jaarlijkse temperatuurverschillen klein. De gemiddelde temperatuur is in januari 23 °C en in juli 26 °C.

In de maanden juli tot oktober kunnen tropische wervelstormen grote vernielingen aanrichten.

Steden Puerto Rico
Naast de hoofdstad San Juan zijn een aantal andere grote steden in Puerto Rico: Carolina, Ponce, Caguas, Guaynabo, Mayaguez, Trujillo Alto, Arecibo, Rio Grande, Fajardo, Levittown, Vega Baja, Catano, Guayama, Humacao.

Kaart steden Puerto Rico: CIA